Papierformaten en verzending: een handig overzicht

Auteur: Jorrit Slippens|Leestijd: 5 minuten

Als je in de wereld van verzendoplossingen duikt, kom je er al snel achter dat er een ideale verpakking voor jouw product bestaat. De grootte van het product is belangrijk bij die keuze. Of je nu een poster, flyer, boek of ander drukwerk verzendt, het juiste papierformaat kiezen is essentieel voor een veilige levering. Lees meer over papierformaten en verzending.

De betekenis van ISO 216

ISO 216 is de regelgeving voor papierformaten. In die regelgeving is vastgesteld hoe groot drukwerk moet zijn. Een A4-papiertje heeft om die reden dus altijd en overal dezelfde grootte. Voordat de ISO 216 er was, waren er veel meer papierformaten. De regelgeving werd in 1975 ingevoerd.

Standaard A-formaten

Laten we beginnen met de meest standaard papierformaten, de A-formaten. Deze worden vaak gebruikt voor documenten, flyers en posters. Het bekendste formaat is A4, dat je vast wel herkent als papier bij printers, voor schriften en rapporten.

Een A4-tje is 210 x 297 mm. Hoe kleiner het getal na de A, hoe groter het vel papier. Dat betekent dat een A3 297 x 420 mm is, een A2 420 x 594 mm, een A1 594 x 840 mm en een A0 841 x 1189 mm. Verder heb je ook nog:

  • A5 van 148 x 210 mm
  • A6 van 105 x 148 mm
  • A7 van 74 x 105 mm
  • A8 van 52 x 74 mm
  • A9 van 37 x 52 mm
  • A10 van 26 x 37 mm

Voorbeelden van A-formaten 

Waar moet je aan denken bij A-formaten? Een A4 kent iedereen wel. Maar een A10? Een postzegel is zo groot. Stickers en visitekaartjes zijn eerder A9, A8 of A7. Wat je veel terugziet in, A6- en A5-formaat, zijn bedrukte flyers en folders. Ook tickets die je krijgt toegestuurd, hebben vaak deze grootte.

Veel restaurants hebben menukaarten in A3-formaat. Dat leest lekker en heeft een luxe uitstraling. Moet je drukwerk opvallen? Dan kom je al gauw uit bij A2, A1 en A0-formaat. Deze groottes worden vaak gebruikt voor posters en bureauonderleggers. Kunstdoeken zie je in allerlei groottes terug. Dus die vallen onder elk formaat.

Verzenden van A-formaten

Afhankelijk van het formaat dat je gaat verzenden, heb je een verschillende verpakking nodig. Kleinere formaten, zoals tickets, verzend je vaak in kleine hoeveelheden. Gebruik dan een envelop of verzendzak. Andere kleine formaten, zoals visitekaartjes, verstuur je meestal niet in enkelvoud. Heb je alle visitekaartjes bij elkaar verpakt, doe ze dan in een stevige kartonnen doos. Bij posters, flyers en brochures heb je de keuze om deze plat of opgerold te verzenden. Kies dan voor een geschikte doos of koker.

B- en C-formaten

Wist je dat naast de A-formaten ook B- en C-formaten bestaan? Deze worden vaak gebruikt voor posters en banners. Het B1 formaat is bijvoorbeeld 707 x 1000 mm groot. Perfect voor een opvallende poster. Het B-formaat heeft dezelfde verhouding als een A-formaat, maar het uitgangspunt is anders. Bijvoorbeeld: A0 heeft een oppervlakte van 1 m², bij het B0-formaat is de korte zijde 1 m. 

C-formaten worden vooral gebruikt voor enveloppen. Eentje die je vast kent, is de envelop voor een A4. Want een A4 past niet in een A4 envelop zonder kreukels en een A3 is veel te groot. Net als bij A en B heeft de C-variant 11 groottes. De grootste is C0, met 917 x 1297 mm en het kleinste formaat is C10 met een afmeting van 28 x 40  mm. C-formaten worden dus vooral als verzendmateriaal toegepast.

Carréformaten

Carréformaten zijn vierkant van vorm. De formaten zijn onderverdeeld in small (98 x 98 mm), card (135 x 135 mm), medium (148 x 148 mm) en large (210 x 210 mm). Card dankt zijn naam aan het feit dat het vaak gebruikt wordt om kaartjes mee te verzenden. Denk aan geboortekaartjes en uitnodigingen. 

De juiste verzendoplossing bij jouw drukwerk

Je drukwerk kan dan wel voldoen aan normeringen, dat geldt niet per se voor de verpakking waarin je het verzendt. Bij elk product hebben we een eigenschappentabel met afmetingen. Wil je weten welke grootte geschikt is? Raadpleeg dan onze keuzehulp. Heb je een verzendoplossing op maat nodig en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem contact met ons op.

Over de auteur

Jorrit Slippens

Jorrit is bij Tupak als Rob Geus in een keuken: hij onderzoekt alles. Voornamelijk waar de groeikansen voor Tupak liggen. Waarom hij zijn werk zo boeiend vindt? Dat komt door de onontdekte diversiteit van de sector. Van contact met een breed spectrum van bedrijven tot de 'How It’s Made'-ervaring tijdens fabrieksbezoeken, waar hij het volledige productieproces met eigen ogen ziet. Stilzitten is geen optie, er is altijd werk aan de winkel, uhh, webshop.